A Holokauszt áldozataira emlékeztek

Holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek gyertyagyújtással pénteken a balatonfüredi zsidó temetőben.
A holokausztra nincs racionális magyarázat. Az emberiség történelmének egyik legfájóbb, legkegyetlenebb és legsötétebb korszaka. Az emlékezés fontos, mert ezzel újra és újra felemeljük a szavunkat a mindenfajta kirekesztés és megbélyegzés ellen.
Dr. Olti Ferenc balatonfüredi holokauszt túlélők leszármazottja, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítványának kuratóriumi elnöke köszöntötte a megjelenteket. A második világháború zsidó áldozatainak emlékére gyertyát gyújtott, majd dr. Bóka István polgármester helyezte el az emlékezés mécsesét. A megemlékezésen részt vett dr. Fodor János, a balatonfüredi Római Katolikus Plébánia plébánosa, Gabnai Sándor, a Balatonfüred-Dörgicse Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze, Grósz István, a Hit Gyülekezet lelkésze. Mécseset gyújtottak a Lóczy gimnázium és az Eötvös iskola tanárai, diákjai.
Balatonfüredről 153 zsidót, köztük 26, tizennégy év alatti gyermeket hurcoltak el 1944 májusában, közülük csak 15-en élték túl a deportálást.
 
A megemlékezésről készült felvétel a FüredTV által, valamint jelen volt az ATV és a Veol (a Veol cikke ide kattintva olvasható).