Mark Elliot Zuckerberg

1984
Május 14-én született White Plainsben (Amerikai Egyesült Államok).

2000
A családi házukon belül számítógépes hálózatot épített ki ZuckNet néven, és emellett számítógépjátékokat is írt.

2003
Elkezdett randevúzni Priscilla Channel, akit később feleségül vett.

2004
Elindította a Thefacebook.com szolgáltatást az egyetemen belül. Ugyanebben az évben már befektető is csatlakozott a diákokból álló csapathoz, és irodát béreltek. Zuckerberg félbehagyta tanulmányait.

2010
Bemutatták a róla és a Facebook történetéről szóló filmet, A közösségi hálót, amely három Oscar-díjat kapott.

2015
Gyermeke születésekor Mark Zuckerberg és Priscilla Chan egy, az újszülött gyermekükhöz írt levélben tudatta a világgal, hogy a birtokukban lévő Facebook részvények 99 százalékát – mai értéken számolva körülbelül 45 milliárd dollárt – adományozzák jótékonysági célokra.

2017
Zuckerberg a Facebook 28%-os résztulajdonosa, a világ ötödik leggazdagabb embere.

Vörös-zöld színtévesztő?

A Facebook társalapítója daltonizmusban szenved, a legjobban a kék színt látja. Éppen ezért dominálnak a kék színek a Facebookon. Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Az egész világon pedig 200 millió színtévesztő él, de valószínűleg Zuckerberg a leghíresebb közülük.

A Facebook eredeti neve The Facebook volt?

A Facebook eredeti neve nem csak simán Facebook volt. Eredetileg ugyanis The Facebook néven indult el, aztán ahogy terjedt, a készítők lehagyták a The szót az elejéről. Erre marketing okokból volt szükség, és így sokkal jobban is hangzott. Az egész Facebook-őrület egyetlen kollégiumi szobából pattant ki. A The Facebookot megelőzően Mark Zuckerberg egy Facesmash nevű oldalon tesztelgette az ötleteit.

A facebook szó eredeti jelentése?

Mark középiskolájában volt egy számítógépes szoftver, amelynek az adatbázisában minden tanulóról volt egy igazolványkép és egy rövid szöveges információ. Ez a rendszer szinte minden modernebb iskolában jelen volt. Mark ebből szeretett volna kiindulni, megreformálni az egészet. A tanárok és a diákok is Facebooknak hívták ezeket az oldalakat maguk között.

Zuckerberg profilját nem lehet blokkolni?

Van az a nagyszerű funkció a Facebookon, hogy ha nem akarod látni valakinek a posztjait, nem szeretnéd, hogy kapcsolatba lépjen veled, akkor egyszerűen blokkolod. Ezt bárkivel megcsinálhatod, blokkolhatod akár az amerikai elnökét is, viszont ha Zuckerberget szeretnéd, ez az üzenet fogad majd: ezt a profilt nem lehet jelenleg blokkolni. Tehát ha te nem is követed a Facebook alapítóját, de a barátaid igen, és folyamatosan megjelennek Zuckerberg posztjai, miután ők kedvelték ezeket, sajnos nem tudsz mit tenni. Csak ennyit: blokkold az ismerőseidet.

Van egy magyar pulija, Beast

“Vadállat”, aki egy puli! Mark és felesége, Priscilla ellátogattak a magyarországi Ludas Matyi pulitenyészetbe is, azzal a céllal, hogy vásárolnak egy új komondort és pulit, de végül csak megnézték őket. Kíváncsiak voltak, milyen az igazi fekete puli, ugyanis Beast fehér, és Amerikában született. Beastnek jelenleg 2,6 millió követője van a Facebookon.

Facebook

Eredetileg belső használatra íródott a Harvardnak elkészített rendszer, mely 2004. február 4-én startolt, és először csak az egyetem szűk hálózatán belül volt elérhető. Ehhez a hálózathoz az internetről még nem lehetett hozzáférni, és maga a The Facebook is elég kezdetleges volt. Csak arra volt képes, hogy mindenki létrehozhatott magáról egy adatlapot, illetve bejelölhette, hogy kivel jár egy előadásra, kurzusra. A Facebook nem a nagyvilágban kezdett el terjedni. Az első 24 órában levelezőlistákon reklámozták az oldalt, majd 24 óra letelte után már 20 ezer regisztrált felhasználója lett a rendszernek. Először az egyetemek között lett népszerű. A rendszer használata ingyenes, egy egyszerű regisztrálással lehet meghívás nélkül hozzá csatlakozni, szemben a 2010 végéig meghívásos alapon működő magyar iWiW-vel. A felhasználók létrehozhatnak egy személyes profilt, kapcsolódhatnak ismerőseikhez, csoportokhoz és rajongói oldalakhoz egyaránt, valamint üzeneteket válthatnak és eseményeket, élő bejelentkezéseket szervezhetnek. Az üzenőfalon keresztül híreket, információkat, weboldalakat és videókat is megoszthatnak egymással. Városok, munkahelyek, felsőoktatási intézmények vagy régiók (például Magyarország) által szervezett közösségekhez csatlakozhatnak, és érhetnek el bennük másokat. A Facebook a világ legnépszerűbb közösségi médiuma.

A Facebook története

Az oldal létrehozásának ötlete eredetileg Mark Zuckerberg egyetemi előkészítő iskolájának, a Phillips Exeter Academynek fényképes, nyomtatott, könyv alakú kiadványa volt. Ezek a könyvek már évtizedek óta közkedveltek voltak, és használatban álltak a tanárok és a diákok számára. A Facebook története valójában 2003-ban kezdődött a Facemash nevű alkalmazás kidolgozásával. Adam D’Angelo, aki Mark Zuckerberg legjobb barátja volt a középiskolában, létrehozott az egyetemisták számára egy kezdetleges társasági oldalt. A programnak olyan sikere lett, hogy használóinak száma a százezret is meghaladta. A honlap népszerűségének hatására írta meg Mark Zuckerberg a CourseMatch programot, ami aztán a Facebook létrehozásához vezetett. Ő és Eduardo Saverin akkor alapította a Facebookot, amikor még a Harvard Egyetemre jártak, társaik voltak még a fejlesztésben Dustin Moskovitz és Chris Hughes. Kezdetben csak a Harvard hallgatói számára volt elérhető az oldal, majd kiterjesztették az Ivy League-re és a Stanford Egyetemre. Azután minden egyetemista, majd minden 13 évesnél idősebb személy is regisztrálhatott a Facebookon. Peter Thiel volt az első, aki anyagilag is támogatta a céget, mintegy félmillió dollárral. Jelenleg a Facebook napi felhasználóinak száma a kétmilliárdhoz közelít – ez nem kis szó egy pármilliárd lélekszámú bolygón.

Like gomb

A like gomb a Facebook egyik legismertebb fejlesztése. A szó jelentése: tetszik. A Facebook 2009 februárjára fejlesztett ki egy alkalmazást, amelynek a „like” nevet adták. A gomb feladata az, hogy az emberek tetszésüket fejezhessék ki általa egy adott dolog vagy termék kedvelése kapcsán. A gomb használatával egy kattintással jelezni lehet a tetszésnyilvánítást, nincs szükség hosszabb véleményezésre. Az árnyaltabb véleménynyilvánítás érdekében a Like gomb mellett további öt gomb létezik, sőt, készültek alkalomszerűen elérhetőek is, például anyák napjára vagy a Meleg büszkeség hónapjára. A like gomb mára beépült a legfontosabb weboldalak struktúrájába, mert segítségével a felhasználó könnyebben tud megosztani a Facebookon véleményt, másrészt a Facebook is többet tudhat meg az adott felhasználó böngészési szokásairól. A lájk ma már fogalom a közösségi média marketingjében, a szakembereknek pontos elképzelésük van arról, hogy mit és mikor lájkolnak egy-egy oldal követői, magyarán ez a lehetőség a digitális marketingre is hatalmas befolyással bír.

Vírusok, kártevők, adatlopás

Mint minden számítógépes rendszer, a Facebook is tartalmaz olyan elemeket, amelyek veszélyt jelentenek a felhasználóra. A biztonsági szoftverek megpróbálják kiszűrni ezeket, de valójában a felhasználó tudja a legjobban megvédeni magát, ha odafigyel ezekre az elemekre. Erre példa, amikor hírességek szexvideóit kínálják fel megtekintésre. A gyanútlan felhasználó rákattint a videóra, és nem tudja, hogy valójában egy láthatatlan Like gombot nyom meg, a lejátszógomb helyett, mögötte pedig videót nem talál. A jelenséget clickjackingnek nevezik. A Symantec 2011 májusában jelentette be, hogy egy olyan rés volt a Facebook rendszerében, ami 2007-től éveken át lehetővé tette, hogy a közösségi oldalakon jelen lévő harmadik felek (hirdetők, szolgáltatást kínálók stb.) hozzáférhessenek az összes felhasználó adataihoz (profil, képek, chatüzenetek stb.), akkor is, ha a fióktulajdonos ezt nem engedélyezte. A Symantec már korábban, április második hetében értesítette erről a Facebookot, akik megtették az első lépéseket a hiba kijavítására, és a köszönetnyilvánítás mellett hivatalosan is közölték, hogy vizsgálatuk semmiféle bizonyítékot nem talált arra, hogy bárki is kihasználta volna a lehetőséget adatgyűjtés céljából.

Mark Zuckerberg Facebook oldala

Ha valaki azt gondolta volna, hogy a Mark Zuckerberg Facebook-oldalán szereplő szívet melengető családi fotókat, vagy a tízezreket kommentelésre ösztönző bejegyzéseket valóban a közösségi óriás alapítója írja unalmas perceiben, az téved. A közösségi oldal alapítója egy ideje már nem igazán törődik azzal, hogy arra használja a Facebookot, amiért eredetileg létrehozta, így egy egész csapatot tart fenn arra, hogy megírják helyette az oldalán megjelenő posztokat és a nevében kommenteljenek az oldalra. A Facebook külön kommunikációs csapatot foglalkoztat, akik csak Zuckerberg oldalával foglalkoznak – legalább tucatnyi ember foglalkozik azzal, hogy a sértő vagy oda nem illő kommenteket moderálják, és fotósokat is alkalmaznak, akik a Facebook-vezért követik, köztük például Charles Ommanneyt, aki korábban a Washington Post számára Szíriából tudósított. Zuckerberg több profi fotóssal is együtt dolgozik, akiknek az a dolga, hogy elkészítsék a Facebookra szánt, spontánnak tűnő fotókat. Megjegyzendő, hogy mindez csak részben szól Zuckerberg egójáról: nem véletlen, hogy ekkora energiát fordítanak az oldalára, amelyen keresztül a Facebook közösségével tarthat kapcsolatot, és bemutathatja a platformban rejlő lehetőségeket.

1984.5.14 – 0